Fotballtallenes tale – Hvilket fylke kan kalle seg norgesmester i fotball for menn?

Vi har analysert data fra nifs.no som lister opp poeng per lag i norgesmesterskapet i fotball fra 1991 frem til i dag, og videre summert poeng per fylke basert på hvor de ulike lagene er lokalisert rundt omkring i landet. Dataene følger standard poengsetting med 3 poeng for seier og 1 poeng for uavgjort. Vi har også gitt hvert fylke en farge, fra lysegult (dårligst) via oransje til mørkebrunt (best).

poeng_fylke

Ser vi på resultatene i figuren over kan vi herved gratulere Akershus som fylkesmester i NM for menn. De har samlet hele 553 poeng siden 1991. Sterke bidragsytere er lag som Lillestrøm (147) og Stabæk (135), samt Bærum (52), Follo (41) og Ull/Kisa (31). På en god andreplass med 538 poeng finner vi Rogaland, med lag som Viking (140), Haugesund (112), Bryne (100) og Vard (43).

Det klart dårligste fylket er Aust-Agder som kun har samlet 14 poeng i cupen fra 1991 frem til i dag.

poeng_fylkeinnb

Ser vi derimot på poeng per 1000 innbygger i figuren over, kan vi derimot få en mer rettferdig kåring gitt ressursgrunnlaget i fylket. Folketall for hvert fylke er basert på ssb sine tall fra 2010. Denne analysen kårer Møre og Romsdal til fylkesmester i NM-fotball for menn, med 1, 67 poeng per 1000 innbygger. Videre følger Troms, Telemark, Vest-Agder og Sogn og Fjordane.

Så får vi vente til søndag 24.11.13 for å finne ut om det blir Møre og Romsdal eller Sør Trøndelag som kan legge 3 nye poeng til i fylkespotten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *