Optimeringsproblemet for alle fotballfrelste

NRK journalist Arve Lote beskriver i dag det optimeringsproblemet vi virkelig drømmer om å få, nemlig terminlisteoppsettet i engelsk ligafotball. Saken er verdt å lese!

Utdrag fra saken:

Trudde du at det å setje opp terminlista for den engelske ligafotballen er ei enkel greie som kan løysast ved å legge inn i datamaskina klubbnamna og kalenderen, og deretter eit lett trykk på enter-tasten? Du store min kor feil du tok.

Det er eit puslespel av ei anna verd som ligg bak terminlista for Premier League og The Football League , som vart presentert i dag, berre drygt tre veker etter at siste playoff-kamp i førre sesong vart spela.

Først då var det klart kva lag som skal spele i dei fire divisjonane, og kva omsyn datamaskinene må legge til grunn ved komponeringa av kamplista – 92 klubbar som skal spele 2036 kampar over ein periode på ni månader.

Det betyr 46 kampar kvar einaste kampdag. 46 klubbar som skal gjennomføre eit relativt stort arrangement, og 46 sett av glødande supporterar som skal ut på reise for å hjelpe sitt lag til poeng på bortebane.

Lista over omsyn kampoppsettet må ta, er derfor lang:

1. Unngå kampkollisjonVisse lag kan ikkje ha heimekamp samstundes fordi dei ligg for nær kvarandre. Eksempel er Manchester United og Manchester City, Liverpool og Everton, Birmingham og Aston Villa, Sheffield Wednesday og Sheffield United.Slik blir PL-terminlista til – NRK Fotball – Nyheter, tabeller og resultater

2. Utfordringa i London

I London blir dette eit komplekst problem med mange klubbar og kryssande interesser. Til dømes vil både Dagenham & Redbridge og Leyton Orient i League Two ikkje ha heimekampar samstundes med West Ham i Premier League. Chelsea og Fulham ligg i same bydel og må styre unna kvarandre, sjølv om dei er i ulike divisjonar. Og sjølvsagt skal ikkje erkerivalane Arsenal og Tottenham spele heime på same tid.

3. Heime- og bortekampar

Alle klubbar skal begynne og avslutte sesongen med ein heime- og ein bortekamp. Ingen skal ha meir enn to heimekampar eller to bortekampar på rad, og i løpet av ein periode på fem kampar når som helst i sesongen skal alle lag ha to kampar heime og tre borte eller motsett.

Listen er lang, lese hele problemstillingen her

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: