Seriestart – hvor viktig er første kamp?

Seriestarten i Tippeligaen 2016 er over. Eksperter, supportere, spillere og trenere trekker seg tilbake for å analysere hva som gikk galt, hva som gikk bra og muligens også hva første runde kan si om prestasjonene fremover. Er virkelig Vålerenga så dårlig som DB vil ha det til, hva med Bodø Glimt og Sogndal – er forskjellen så stor som tabellen etter én runde vil ha det til? Vi er hverken eksperter, spillere eller trenere, men har fundert om første runde kan si noe (statistisk) om hvordan resultatet blir seende ut etter siste runde i november.

Spørsmålet vi har stilt oss er: «hvor viktig er egentlig første runde?» Eller enda mer konkret: «Er det en sammenheng mellom resultater i første runde og endelig plassering etter siste runde?» I analysen har vi samlet data fra 2009 (fra 16-lags-serien ble innført) til og med forrige års sesong.

I figuren har vi plottet alle sluttplasseringer (y-aksen) mot antall poeng i første runde (x-aksen). Eksempelvis representerer sirkelen øverst til høyre 3 poeng i første runde og første plass etter siste serierunde. Størrelsen på denne er bestemt av antall ganger dette har inntruffet siden 2009. I dette tilfellet seks av syv ganger.

bilde1

Vi ser at 3 poeng i første runde normalt sett har gitt en høyere tabellplassering enn 0 og 1 poeng ved at 3-poengs-kolonnen har størst sirkler på den øverste halvdelen av tabellen. Median-plasseringen for vinnere i første runde er 7. plass. For uavgjortslag er medianplasseringen 11 og for tapslag er den 9. Matrisen under viser sammenhengene på en litt annen måte.

bilde2

I tabellen vises tabellplassering etter siste serierunde vertikalt (fra 1-16) og sesonger horisontalt (fra 2015-2009). For hver kombinasjon av sluttplassering og sesong har vi registrert antall poeng i første runde {0,1,3} og fargekodet med grønn for 3 poeng, gul for 1 poeng og rød for 0 poeng.

Tabellen viser samme resultat som figuren over – at tre poeng i første runde normalt sett har gitt en høyere tabellplassering etter siste runde. 2011-sesongen skiller seg ut som «unntaket som bekrefter regelen». Da for eksempel Sarpsborg 08 slo Molde i første serierunde, men Molde ble seriemester og Sarpsborg 08 rykket ned som det dårligst plasserte laget.

En viss sammenheng vil det nok være, ettersom 3 poeng i første runde er 3 hele poeng på veg mot seriegull, men det anbefales å lese tabellen og figuren mer for underholdningens skyld enn for signifikante sammenhenger. For eksempel kan vi neppe si at for å få 4. og 8. plass, er det viktig med 3 poeng i første runde. Og til alle Vålerenga-fans – dere kan fremdeles bli seriemester 2016!

Figurene under plotter samtlige sluttplasseringer for henholdsvis 3, 1, og 0 poeng i første runde:

bilde3

bilde4

bilde5

Ser vi på samme analyse, men mellom første runde og plassering på tabellen etter fem runder ser vi en mye klarere sammenheng.

bilde6

bilde7

Etter fem runder, har et lag som vant første runde, historisk aldri vært dårligere enn 11 plass etter fem runder. Og laget som toppet serien etter 5 runder har alltid fått 3 poeng i første runde.

Med denne historiske sammenhengen, samt resultater fra treningskamper i 2016, har vi laget en liten simuleringsmodell som vi har brukt til å tippe serietabellen etter 5 runder. Her har vi kun sett på vinnprosent og ikke sett på (for eksempel) hvem som var motstander i treningskampene, eller om treningskampen var tett opp mot seriestart eller om det var rett over nyttår.

Tabellen etter fem runder blir da slik:

1 Haugesund
2 Bodø/Glimt
3 Lillestrøm
4 Start
5 Odd
6 Aalesund
7 Rosenborg
8 Vålerenga
9 Tromsø
10 Molde
11 Viking
12 Strømsgodset
13 Sarpsborg 08
14 Sogndal
15 Brann
16 Stabæk

Det første vi har gjort er å regne ut for hver plassering (etter fem runder) hyppigheten av seier, uavgjort og tap i første runde. Simuleringsmodellen trekker så tilfeldige resultater basert på disse resultatene. Videre har vi rangert de tre gruppene (seier, uavgjort, tap) basert på resultater i treningskamper. Ettersom det kun har vært førsterundevinnere på topp etter 5 runder historisk, vil modellen vår også velge en førsterundevinner på topp. Grunnen til at Haugesund er på topp er fordi de har høyest vinnprosent i treningskampene. Brann havner eksempelvis på 15 plass fordi simuleringsmodellen har trukket ut et uavgjortslag fra første runde til å havne på 15 plass basert på historien. Videre har Brann gjort det dårligst av alle uavgjortslagene i treningskampene og havner derfor lavest av alle uavgjortslagene. Samme logikk gjelder for Rosenborg – modellen velger ut et taperlag til å havne på 7.plass (har skjedd to av syv ganger) og at Rosenborg er det laget med best trengingskamphistorikk av taperlagene.

Ny bloggpost følger i april etter femte runde er ferdigspilt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *